Una torre modernista s'amaga al barri del Coll

 
00:00
Dijous, 14 Novembre, 2013

 
Els jardins de la zona alta de Gràcia amaguen moltes torres d’estiueig de principis del segle passat. Molts d’aquests edificis són habitatges particulars als quals no es pot accedir, però que són part de la història de la ciutat.

CARME FERRER, Grup d’Estudis Coll – Vallcarca
“El barri el que ha tingut és això, moltes joies, una arquitectura fantàstica, però el barri no hi ha tingut accés.”

Aquest és el cas de la Torre Sant Jordi, un edifici modernista de 1908 construït per l’arquitecte Salvador Valeri. Situada al carrer de Sant Eudald, al barri del Coll, la corona una cúpula de formes orgàniques recoberta de ceràmica que manté l’essència del que va ser la finca.

CARME FERRER, Grup d’Estudis Coll – Vallcarca
“La porta d’entrada ja no és l’original, la porta d’entrada, l’altra, era molt més artística amb un forjat molt treballat. Aquesta ja és més simple. Després la finca era molt més gran, hi havia un pinar, hi havia un pinar enorme.”

La casa ha anat canviant amb el pas dels anys. Es creu que va ser la residència de l’actor Enric Borràs, tot i que ara hi ha dubtes això que sigui cert.

JOSEP MARIA GARCIA, Grup d’Estudis Coll – Vallcarca
“Nosaltres sempre hem dit els veïns del barri que això era la casa de l’Enric Borràs, Torre Sant Jordi, però la casa de l’Enric Borràs, però ara estan sortint duotes de si era exactament aquí o al costat, perquè ell sembla que li va comprar la casa al costat d’on ell vivia a la seva mare.”

Els esgrafiats florals i el rosetons a les façanes ornamenten un edifici que s’alça amb els acabaments arrodonits. Per tot això, quan es passeja per aquest barri és recomanable no abaixar mai la vista.

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.