Una exposició en homenatge a Joan Perucho, a la Biblioteca Jaume Fuster

 
00:00
Dimarts, 5 Gener, 2021

L’exposició ha estat organitzada per Biblioteques de Barcelona Institució de les Lletres Catalanes i comissariada per Julià Guillamon, qui ha fet recerca a través dels arxius i la biblioteca de Joan Perucho per crear aquest testimoni gràfic que es podrà veure fins el 17 de gener. Es tracta d’una reconstrucció, amb volums de la biblioteca de Joan Perucho, de la trajectòria de l’editorial Tàber, comparada també amb les dues editorials franceses de referència Jean-Jacques Pauvert i Eric Losfeld. Amb el títol, Joan Perucho i les edicions pop. L’aventura de Tàber, vol ser un homenatge de les Biblioteques de Barcelona a Joan Perucho en el centenari del seu naixement (1920-2003).

L’editorial Tàber (1967-1971) va ser un intent de crear una editorial pop, a la manera de les editorials franceses que es van endinsar en la imagianció, la literatura fantàstica, l’hedonisme i l’erotisme. Frederic Clara va ser el fundador de Tàber i Perucho s’hi va afegir. Va impulsar algunes col•leccions i va renovar-ne la imatge amb el dissenyador Joan Pedregosa. En aquesta exposició, segons explica Guillamón, podem veure com la personalitat de Perucho es projecta en tot: en la recuperació dels clàssics de la literatura fantàstica, en la tria de llibres rars i curiosos, en la sensibilitat cap al nou llenguatge del còmic o en la reivindicació de la cultura gastronòmica. També va recuperar llibres de màgia i va traduir al castellà el primer llibre de Terenci Moix. Tot i així molts dels seus projectes es van veure cesnurats. Precisament, a la mostra hi ha un apartat dedicat a la censura, ja que Perucho va voler publicar el 1969 en castellà a Tàber un èxit editorial a França: el còmic Barbarella. La censura li va tombar perquè Barbarella i un robot acaben de fer l’amor i ho comenten. Perucho va obrir camí a l’aplicació de les noves tendències literàries i va trencar amb la literatura dels anys setanta.

Joan Perucho des de molt jove va destacar en les lletres catalanes, ja el 1953 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona pel llibre “El Medium”. Va col•laborar en els principals diaris i revistes de l’època. El 1960 va entrar a Destino i més tard a La vanguardia. Amb una obra extensa, tenia un estil irònic i personal que li va donar molts seguidors. Va ser poeta, novel•lista, crític d’art i jutge.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.