Un mural homenatja la Barcelona antifeixista

 
00:00
Dilluns, 24 Febrer, 2020

Un mural al barri de la Salut fa un homenatge a la Barcelona antifeixista. Aquest treball és obra de l’artista Roc Blackblock que s’ha inspirat en una fotografia del 28 d’agost de 1936 disparada per Antoni Campanyà que va capta una miliciana de la CNT. Aquesta imatge pertany a una sèrie de retrats dels milicians quan van prendre el “Cuartel del Bruc” un mes després de l’inici de la Guerra Civil. En aquell moment, li van canviar el nom per “Cuartel Bakunin”. Aquestes fotografies capten la victòria en la presa d’un símbol com va ser la caserna. Per això, l’autor del mural ha agafat aquesta imatge i l’ha plasmat en un edifici que també va ser una caserna de la Guàrdia Civil i que fa 30 anys es va okupar i es va convertir en la Kasa de la Muntanya.

L’original de la imatge de la miliciana que ha inspirat el mural es pot veure a l’exposició Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social. 1936-1939 que ha organitzat l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Observatori de la Vida Quotidiana que proposa un recorregut pel fons fotogràfic de l’Oficina de Información y Propaganda que la CNT-FAI que es va crear a Barcelona durant la Guerra Civil amb l’objectiu d’articular i expandir el nou imaginari de la revolució social en el context del combat contra el feixisme. Aquest projecte neix de la iniciativa de la plataforma antifeixista de Madrid que van fer una crida per pintar els murs dels barris en memòria de Carlos Palomino, el jove assassinat al metro de Madrid per l’extrema dreta. L’artista urbà va preguntar qui oferia una paret i la Kasa de la Muntanya va oferir-ne una. Finalment, però aquest mural es va acabar dibuixant a Can Batlló i a la Salut es va triar aquesta imatge de la miliciana com a memòria antifeixista. Per en Roc Blackblock han estat tres dies de treball vertical per crear aquest mural. A través d’una quadrícula ha anat pintant amb esprai aquest retrat homenatge.

Roc Blackblock, muralista
“El que volíem plantejar era fer un memorial i un recordatori, un homenatge als milicians i milicianes que el 1936 estaven prenent Barcelona i convertint-la en una ciutat col·lectivitzada i estava duent-se a terme la revolució social i em sembla que és un missatge, un recordatori, també és un tema de plena actualitat.”

Informen: Aitana Molina i Júlia Pujol

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.