Un esperantista de naixement o el que és el mateix “denaska esperantisto”

 
00:00
Dilluns, 17 Juliol, 2017

 

Estan parlant en esperanto. Ho fan cada dimarts al bar del Centre Artesà Tradicionàrius, on ja s’havia parlat aquesta llengua.

Alfons Tur, esperantista: “Fa com 100 anys, fa ben bé 100 anys s’havia creat un grup esperantista que es deia El Metiisto, significa artesà en esperanto i s’havia creat aquí.”

L’Alfons és esperantista de naixement. El seu pare el va aprendre a la Cooperativa de Teixidors a Mà de Gràcia i el va transmetre a casa.

Alfons Tur, esperantista: “Amb la meva mare jo parlava castellà i amb el meu pare parlava en esperanto. Ell no em va donar mai lliçons, això d’agafar un llibre... no, simplement va ser el fet que era la nostra llengua diària, jo no era capaç de parlar amb el meu pare en un altre idioma.”

L’esperanto es basa en 16 normes amb les quals es van formant les paraules. Diuen que és com construir un meccano.

Alfons Tur, esperantista: “Tots els substantius acaben amb o, tots els adjectius acaben amb a, tots els adverbis acaben amb e, aleshores tu amb això pots derivar totes les paraules que vulguis.”

És difícil comptar quants esperantistes hi ha al món. A Gràcia n’hi ha uns quants, que a més de les trobades per conversar, fan tallers a La Violeta i a la Biblioteca Jaume Fuster. L’esperanto, com diu l’Alfons, és més que una llengua, hi ha una ideologia de justícia lingüística i d’internacionalització darrere.

Alfons Tur, esperantista: “L’esperanto dona aquesta possibilitat que persones de llengües diferents es puguin relacionar en un plànol d’igualtat que no beneficiï les grans llengües o la gran llengua del moment.”

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.