Un espai de culte i peregrinatge als peus del parc Güell

 
00:00
Dijous, 13 Octubre, 2016

 
Aigües medicinals curatives, miracles, peregrinació i l’obra social han acompanyat aquest edifici durant més d’un segle. Tot es remunta a finals del segle XIX, quan la seva fundadora, la Beata Petra, va arribar a Barcelona amb l’objectiu d’acollir i educar els nens sense família.

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia: “El seu somni era poder construir un lloc on poguessin estar nens orfes i poder-los donar un ensenyament, se li van oferir aquests terrenys i van poder construir aquest edifici que tenim aquí darrere.”

El Santuari de Sant Josep de la Muntanya és un edifici neoromànic amb molts elements modernistes, obra de Francesc Berenguer i Mestres, deixeble i mà dreta de Gaudí. És el primer santuari del món dedicat a Sant Josep i ben aviat es va convertir en un centre de culte i peregrinació.

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia: “A Sant Josep li deien a la seva època el Lourdes espanyol, l’1r de maig, que és Sant Josep, es fa la missa dels malalts, es continua fent, però en aquella època pujaven en lliteres, o sigui igual que si fos Lourdes o Fàtima.”

Va corre la veu de les curacions i miracles. També, de l’aigua medicinal que es va trobar i molts barcelonins van començar a arribar al santuari per deixar peticions.

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia: “El que es demana normalment peticions per carta que es dipositen en una urna, el tercer diumenge aproximadament de febrer, s’agafen totes les cartes i aquí es cremen.”

Però la tasca més important des dels inicis ha estat la social, sobretot l’acollida de nens orfes. Encara ara continuen vetllant per una seixantena d’infants en risc d’exclusió social.

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.