Un documental web teixeix la història de La Sedeta

 
00:00
Divendres, 28 Juny, 2019

 
La Maria va treballar entre aquestes parets fa 45 anys. Durant més d’una dècada va ser l’encarregada de les nòmines de fins a 800 treballadors de la fàbrica de la Sedeta. Recorda que era com una petita ciutat.

Maria Fernández de Yepes, extreballadora La Sedeta: “La caldera era com anar a un altre món, perquè era soterrani, era com si fos un vaixell i a més, clar, aquí hi havia carrers amb naus diferents.”

Ara, el seu testimoni ha quedat recollit en un documental web que recupera la memòria dels extreballadors amb documentació gràfica i escrita sobre la història i la vida a la fàbrica. També, repassa la lluita veïnal per recuperar La Sedeta pel barri i convertir-la en equipaments. I finalment, destaca la feina del procés participatiu que ha permès preservar-ne la memòria.

Andrés Encinas, Amics i Amigues de la Sedeta : “Es una página más en lo que nosotros llamamos un álbum familiar de la historia de la Sedeta y se trata de tejer esos hilos invisibles de relaciones de amistad que hacen que esto se convierta en una gran família.”

Amb el documental web es tanca una primera fase del procés de recuperació de la memòria on han estat clau aquests plànols que va dibuixar el Josep als anys 70. Ell va ser l’encarregat de manteniment de la fàbrica i ha pogut situar els 160 telers, la caldera o la galeria de serveis.

Josep Balagué, extreballador La Sedeta: “El ram de l’aigua era el ram de l’aigua, tissatge era tissatge, les repassadores són repassadores, però que tingui una idea global de tot, potser soc dels pocs, penso que soc dels pocs que poden donar una idea de tot el general.”

L’any 2000 es va iniciar aquest procés de recuperació de la memòria històrica de La Sedeta que ha permès la senyalització del Centre Cívic i entrevistar els testimonis què hi van treballar. Ara, el pas següent és senyalitzar l’Escola i l’Institut de la Sedeta, que també van formar part d’aquest centre fabril que des del so dels telers fins ara, ha estat un centre neuràlgic del Camp d’en Grassot.

Informen: Aitana Molina / Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.