Un documental per recuperar la memòria històrica de la Gràcia Gitana

 
00:00
Dimecres, 13 Març, 2019

L’Associació de Joves Gitanos de Gràcia està preparant un vídeo documental amb Jordi Traperho, en col·laboració amb 7 Miralls al Dau 1 i Gràcia Arts i Cultures.
Aquest documental, que va començar a gravar-se a l’octubre i que està previst que estigui acabat passat setmana santa, té com a objectiu recuperar la memòria històrica del poble gitano de Gràcia. Un cop acabat, l’associació vol presentar-lo al públic amb una estrena a alguns cinemes com els Girona o Texas.
Ricard Valentí, president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, assegura que és molt important aquest projecte de memòria històrica perquè queda molt poc de què va ser la Gràcia Gitana, estima que un 20-25%, i molt menys del barri gitano de Gràcia.
Amb fotografies i testimonis i passeigs pel barri, expliquen qui eren, on jugaven, parlen de l’església evangèlica que hi havia, de l’associació que ja no hi és, del bar a on anaven, l’idioma que parlaven, etc.
Hi ha una part més documental, una altra de cultural i una altra més religiosa per tal de poder explicar la història dels gitanos que han viscut durant segles al barri de Gràcia. Per això, participen des de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia, a gent gran coneixedora de la història, pastors evangèlics, rumberos com el nebot del Pescadilla i Lola Flores o els components de les Estrelles de Gràcia dels anys 80, o el Pep Fornés del Museu Etnològic i Josep Maria Contel del Taller d’Història de Gràcia, entre altres.
També hi havia de participar el Moncho, però no va poder ser.

Ricard Valentí, Associació Joves Gitanos de Gràcia: “De la Gràcia Gitana, cada cop queda menys, i és important que tots els nostres descendents d’aquí a uns anys sàpiguen qui érem, on anàvem, el que fèiem, el que crèiem, sàpiguen la història del seu passat i la seva cultura gitana.”

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.