Tram 731, un racó de Gràcia a la Via Catalana

 
00:00
Dimecres, 11 Setembre, 2013

 

Les quatre de la tarda era l’hora de trobada al tram 731 de la Via Catalana, el tram més proper a la Vila de Gràcia destinat a la gent del barri i de les entitats. Situat al Passeig de Gràcia a partir del carrer de Provença i a Diagonal fins a la Rambla de Catalunya. Més de 600 persones inscrites, que s’han convertit en moltes més finalment, de manera que han ocupat un tram més gran i han fet fins a tres cadenes paral·leles.

Agustí Segarra, coordinador Assemblea de Gràcia: “Aquesta coordinació, sobretot ha sigut molt eficaç, tècnica i responsable. Les entitats arriben, i tenen com podeu veure aquí, en aquest lloc, cada una, el seu lloc de trobada i llavors se les acomoda, se les porta, perquè es posin a formar part de la cadena”.

Representants del Centre Moral, el Cercle Catòlic, la Fundació Festa Major, Lluïsos de Gràcia, l’Orfeó Gracienc, així com d’Òmnium Cultural de Gràcia, la Unió Excursionista Gracienca i de Convergència Democràtica han sigut presents al tram. També s’hi han pogut veure personalitats com Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat de Catalunya.

Ricard Estruch, president de la Fundació Festa Major: “És ‘algo’ que em costava de sommiar, ni en els millors dels meus somnis havia somiat jo que em tocaria viure una situació com aquesta i penso que ha arribat el moment que molts que pensen com jo tinguem aquesta recompensa”.

Oriol Hosta, president Lluïsos de Gràcia: “Poder pensar, poder definir i poder triar el nostre futur, és absolutament necessari”.
Lluïsos de Gràcia ha desplegat una corda de 50 metres, ocupada per un centenar de socis, amb la idea que se’n puguin endur un tros com a record.

176 persones han participat en la cadena en representació del Cercle. L’entitat va fer una consulta entre els més de 600 socis per decidir si participaven com a entitat i la resposta va ser gairebé unànime.

Jaume Gómez, vicepresident El Cercle: “Tenim un sentiment molt catalanista i patriòtic i defensem molt el català. Llavors, ho hem viscut, el fet de trobar-nos tots allà a la porta, els 176, anar baixant tots així en grup pel passeig de Gràcia, doncs vulguis que no, hem fet un ambient festiu dins del dia d’avui que ja és prou festiu”.

Més de 600 graciencs s’han desplaçat també al tram 704 a l’alçada d’Agullana, i dos autocars cap a les terres de l’Ebre han completat les destinacions de més de 1.500 persones de Gràcia que s’han sumat a la via. Voluntaris de la Vila també han coordinat els trams 738 fins al 741 al districte de Ciutat Vella.
Una senyera ha enllaçat tot el passeig de Gràcia, un fet diferencial de la resta de trams que tenia com a objectiu donar més espectacularitat a una zona cèntrica i turística on s’hi ha concentrat molta gent.
Equipats amb banderes, barrets, paraigües que finalment no han sigut necessaris, cadires i sobretot ràdios per mantenir-se informats en tot moment, els participants han cantat en nombroses ocasions l’himne dels segadors i proclames independentistes.

Lluïsa Galindo, participant Via Catalana: “Hi ha la raó més poderosa que podem tenir, poder estar junts i poder oferir als nostres néts un canvi, una societat lliure i una Catalunya que volem independent, nostre i per sempre”.

Antoni Vilarada, participant Via Catalana: “És diferent aquest any perquè hi ha més mobilització, la gent s’ha donat més compte que ens hem de moure i hem d’apretar. El poble ha d’apretar, sinó, no ens en sortirem, ja no tenim marxa enrera. Llavors, això és fantàstic, el que estic veient ara és fantàstic”.

Anuncien que falta un minut per les 17 i 14, l’hora que recorda el setge de la ciutat de Barcelona l’any 1714, i les mans s’uneixen. A l’hora en punt, crits i una cantada a l’uníson de l’himne de Catalunya amb les mans alçades, seguit d’un gran aplaudiment.

Marta Samsó, participant Via Catalana: “Doncs amb molta emoció i ganes de participar”.

Paris Francès, participant Via Catalana: “Jo he vingut aquí a fer història, per poder mirar la foto que faran d’aquí a 20 anys i veure’m allà”.

A les sis de la tarda un himne unitari ha tancat tal com havia començat una cadena humana que ha recorregut Catalunya des de El Pertús i fins a Vinaròs.

Informen: Irina Gimeno i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.