Resum de l'any a Gràcia

 
00:00
Dijous, 20 Desembre, 2012

La defensa de l’educació pública ha estat un dels temes més destacats de l’any a Gràcia. Ja el mes de gener les famílies es van trobar amb les escoles bressol Caspolino i Enxaneta, sense construir, o l’Escola l’Univers, encara en barracons. Per fer front a situacions com aquestes, la comunitat educativa ha constituït l’Assemblea Groga de Gràcia, que encapçala el resum informatiu de l’any.

Durant el 2012 s’ha repetit aquesta imatge. Les reivindicacions en educació han portat a l’organització de la comunitat educativa en l’Assemblea groga de Gràcia. En la primera acció conjunta aquest novembre, han reclamat entre d’altres, la construcció de l’Escola l’Univers. L’Ajuntament s’ha compromès ara a avançar els diners per a la construcció del centre, que està en barracons des de l’any 2009.

ANNA DALMASES, Associació de Famílies de l’escola L’Univers:
“Es tracta d’un compromís que, a més a més, l’Ajuntament també necessita que es compleixi, perquè sinó, d’aquí a dos anys, no sabran què fer amb nosaltres, perquè els barracons ja no es poden ampliar més.”

Un centre que sí que ha inaugurat edifici nou aquest any és l’Escola Patronat Domènech, després d’un any i mig d’obres. L’equipament s'ha fet des de zero, ja que s'ha enretirat tot l’edifici cap endins per deixar més espai al carrer on està l'entrada.

ÀNGELA CRUANYES, directora de l'escola Patronat Domènech:
"Tot l'edifici és com molt més còmode, clar tot és nou, té molta llum, està ben pensat, amb el que hi hem perdut més és amb els patis, tenim uns patis molt petits i hi ha mestres que diuen que tenim una escola bonsai."

No només hi ha canvis en els equipaments, el Parc Güell ja té data per al tancament de la zona monumental. A partir de l’octubre del 2013, els turistes i visitants de fora de la ciutat pagaran una entrada d’entre cinc i 10 euros per accedir-hi. Aquest projecte, però, no el comparteixen tots els veïns de l’entorn, que s’han unit en la plataforma en defensa del Parc Güell. Reivindiquen un espai públic i d’accés gratuït per a tothom.

Un altre grup de veïns han vist com la seva lluita ha guanyat als tribunals. Es tracta del cas Quirón, que es remunta a l'any 2003, quan l'Ajuntament va aprovar la requalificació dels terrenys de la clínica Quirón per a construir-hi habitatges, a través d'una permuta de finques. Els veïns es van oposar al canvi d'usos i, després de vuit anys, el Tribunal Suprem els ha donat la raó.

IRENE GÜELL, Associació de veïns Gràcia Nord – Vallcarca:
"Han sigut molts anys de lluita, hem passat per històries tan rocambolesques que es va perdre la sentència anant cap a Madrid, tot l'expedient, han sigut 1.000 aventures, hem arribat i espera't, jo no crec que estigui acabat, haurem de seguir vigilant."

La cultura popular també està d’enhorabona. Enguany s’ha inaugurat l’espai Albert Musons, que serà la seu del la Fundació Festa Major i dels Castellers de la Vila Gràcia.

ROSER LATORRE, presidenta dels Castellers de la Vila de Gràcia:
"Fins ara els assajos els fèiem a un lloc, la vida associativa a un altre. Ara ho podrem fer tot aquí, ho tindrem tot més a mà i això ens permetrà avançar en el que és la pròpia organització i els castells en sí"

Una altra inauguració molt esperada ha estat l’obertura de La Violeta. El nou equipament està dedicat a la cultura popular.

ARNAU SOLANÍ, president de les colles de cultura de Gràcia:
“La nostra seu eren les terrasses del bar, ens hem anat espavilant i hem trobat espais, però un lloc dedicat de forma transversal a la cultura popular, és el primer cop.”

Per les colles de cultura, potser l’espai ha quedat petit, però afronten amb il•lusió el nou repte.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.