Recorregut pels refugis antiaeris

 
00:00
Diumenge, 12 Febrer, 2012

El passat diumenge el Taller d'Història de Gràcia va estrenar nou itinerari. Un recorregut per la història dels refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil de la mà de Josep Maria Contel, membre de l'entitat i autor del llibre 'Gràcia, temps de bombes, temps de refugis'.

Josep Maria Contel, membre del Taller d’Història de Gràcia: “Eren catorze anys d’investigació a partir d’arxius i biblioteques, d’entrevistes personals a la gent, de treball de camp meu en refugis que hi eren però que han desaparegut.”

El 13 de febrer de 1937 l'atac del vaixell de guerra italià Eugenio di Savoia causa els primers morts civils a Barcelona. L'Ajuntament de la ciutat comença la construcció de refugis municipals com el de la plaça del Sol. I els veïns de la mateixa manera que abans s'organitzaven en agrupacions festives i culturals, comencen a crear comissions per la construcció de refugis.

Amb l'ajuda de fotografies i mapes, els assistents coneixen l'organització, la història i anècdotes de la construcció d'uns refugis que van ser la segona casa de molts graciencs durant gairebé dos anys. La visita té una voluntat clara.

Josep Maria Contel, membre del Taller d’Història de Gràcia: “Donar a conèixer part de la nostra història, explicant que es van patir bombardeigs, que es continuen patint bombardeigs al món, que la gent va lluitar per protegir-se dels bombardeig, que es va organitzar per salvaguardar-se.”

Contel fa reviure un subsòl gracienc que va restar en l'oblit durant més de 50 anys i que els anys noranta veïns i entitats van reclamar com a part de la seva història. Alguns d'ells com el de la plaça del Diamant van ser recuperats i oberts al públic, d'altres destruïts i convertits en pàrquings, com el de la plaça del Sol, i alguns com el de la plaça del Raspall no han sigut mai excavats.

El punt més esperat de la ruta és la visita del tros de refugi que va quedar en peu a la plaça de la Revolució després de la construcció del pàrquing. A la planta menys quatre, a través d'una porta s'accedeix a un passadís i a l'infemeria, únics vestigis d'un dels refugis més ben valorats de tots els que hi havia a Gràcia, amb set galeries, aigua corrent, il•luminació amb electricitat i vàters.

Sofia Rodríguez, participant: "Et permet situar-te molt bé en com ho devien viure, com es van organitzar, la lluita que feien. Jo l’he trobat molt enriquidora i molt recomanable.”

Mª del Mar Martí, participant: "Fins l’any passat tenia una àvia de 99 anys que va patir tot això i m’interessava poder conèixer més coses properes que no sabem que existeixen a vegades.”

El Taller d'Història de Gràcia afegeix aquest itinerari a la seva programació habitual. No serà l’únic recorregut que s’inaugurarà enguany, ja que el proper 25 de març ja està prevista la primera ruta per la història de la plaça de Lesseps.

Informen: Irina Gimeno i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.