Primera nit de Tradicionàrius

 
00:00
Divendres, 11 Gener, 2013

És divendres 11 de gener i a la plaça de la Vila tot un grup de gent espera que el campanar toqui les deu de la nit. Només sentir la primera campanada els Ministrers de la Vila Nova s’han posat als seus llocs, per començar a tocar a les deu en punt. La seva música enceta el Festival Tradicionàrius des dels seus inicis, ara fa vint-i-sis anys.

Oriol Guevara, Ministrers Vila Nova: “És com la inauguració del curs, comença l’any, comença el Tradicionàrius i a nosaltres ens obra la temporada d’anar a tocar pel món”.

Pau Orriols, Ministrers Vila Nova: “Si tens ganes de veure com està aquest món vens aquí i et fas una idea general de moviments, tendències”.

Els Ministrers fan una marxa pels carrers de la Vila que avisa als graciencs i gracienques que el Tradicionàrius acaba de començar. Els acompanyen un seguici format per gent de la Vila i autoritats que caminen al son de la música fins arribar al Centre Artesà Tradicionàrius.
Allà el president del CAT, Jordi Fàbregas, la presidenta del Districte, Elsa Blasco, el conseller de cultura de Gràcia, Eugeni Rodoreda i l’escriptor Vicenç Villatoro han fet l’obertura oficial del Tradicionàrius tallant la cinta d’inauguració.

Carles Belda, cantant i acordionista: “Hi ha hagut molts anys de CAT i amb molts moments i evolució diferents. Però a mida que va passant el temps i se’n pot veure l’itinerari es pot comprovar que és un dels pilars fonamentals del desenvolupament de la música tradicional. I com que hi ha el punt de familiaritat, és la confiança que et donen de «vine a fer a això». Et trobes a gent coneguda i això és agradable”.

Aquest any Carles Belda ha estat l’encarregat d’encetar el Tradicionàrius i ho ha fet amb la presentació de Petita Festa en què el conegut cantant i acordionista s’acompanya d’una zabumba, un clarinet, un guitarró i un triangle. Belda ha trepitjat moltes vegades l’escenari del CAT en els seus quinze anys com a músic i ha volgut aprofitar l’ocasió que li brindava el Festival per estrenar aquesta nova formació.

Retirades totes les cadires de la sala, els següents en actuar han estat els cinc joves que formen la Canya Borda, un grup que toca temes tradicionals d’autors catalans però amb un toc personal i modern.

Adrià Abellán, Canya Borda: “En Roger i jo toquem instruments que funcionen o vibren o fan so gràcies a una canya, ell en aquest cas de canya simple i jo de canya doble. I Borda perquè l’estil de música que fem tot i que és tradicional, més o menys, li donem un caire una mica més modern i barroer i per això vam dir, Canya Borda”.
Roger Cucurull, Canya Borda: “Aquest projecte és ben nou, el vam estrenar a l’agost, i poder estar aquí i el dia de la inauguració, és un honor”.

La Canya Borda ha tancat la primera nit de Festival complint amb el seu objectiu, fer que el públic no pari de ballar ni un moment, ja sigui amb una sardana al ritme de mambo o una xampanya a l’estil heavy. Noves propostes de música tradicional que es poden descobrir en un Tradicionàrius que tot just comença i que té corda fins al 22 de març.

Informen: Neus Valls i Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.