Pregó de Sant Medir

 
00:00
Diumenge, 19 Febrer, 2012

Comença el compte enrere per la tradicional Festa de Sant Medir el 3 de març. El passat diumenge es van realitzar activitats com tallers, passejades a cavall i actuacions de colles populars. La celebració va acabar amb la lectura del pregó a càrrec d'Àngels Zamora, directora de l'Escola Bressol Sant Medir, que va fer especial referència a com viuen la festa els més petits. Un pregó emotiu amb un apunt també a la situació de crisi actual que afecta a l’educació.

Àngels Zamora, directora de l’Escola Bressol Sant Medir:
“Bon dia, romeus, romeves, amics, simpatitzants de la festa de Sant Medir i autoritats que com cada any ompliu aquesta casa de tots per iniciar les celebracions de la diada.
Un dels trets d’identitat de la nostra escola és la voluntat de mostrar-nos obertes i permeables al nostre entorn amb la finalitat d’enriquir-nos de les aportacions que rebem i de compartir experiències de les que podem aprendre i gaudir plegats amb altres persones. Amb sorpresa per la demanda del president de la Federació i alhora amb il•lusió, vàrem acceptar aquesta responsabilitat perquè ens sentim molt a prop de les colles de Sant Medir des de l’inici de l’escola ara fa cinc anys i escaig. La Federació i alguna de les colles ens vàreu acompanyar en la inauguració i hem continuat la relació des d’aleshores gaudint plegats de la diada cada tres de març. Tots sabem la importància del nom de cadascú com a símbol o marca que ens identifica i aquest nom fa influir a l’equip de l’escola a la hora de buscar noms per designar els diferents espais de cada un dels grups d’infants.

Un altre tret d’identitat de la nostra escola és cercar la participació de les famílies en la vida i activitats del centre. Els vàrem proposar de dissenyar els logotips o símbols identificatius de cada un dels noms de les colles triades. Les propostes guanyadores llueixen davant la porta de cada un dels grups, algunes al costat de les ensenyes originals vostres. Sapigueu que els noms i símbols corresponents ens ajuden a explicar la festa i la tradició a tots aquells visitants que passen per la nostra escola. Amb una bosseta de faves seques i una ressenya de la llegenda, donem la benvinguda a les famílies que cada any s’incorporen a l’escola. La florida i crescuda espectacular de les faves que plantava el pagès Medir volem que siguin una metàfora del creixement personal que esperem que assoleixin tots i cadascun dels infants que assisteixen a l’Escola Bressol Sant Medir.

Vàrem preguntar a les famílies, graciencs i gracienques de tota la vida, graciencs i gracienques d’adopció o persones nouvingudes a Gràcia què representa per a elles la festa de Sant Medir, com la viuen i què recorden de quan eren petits. La majoria de respostes descrivien amb emoció com al matí es despertaven amb el soroll dels trabucaires i després acompanyats dels avis gaudien seguint pels carrers el pas de les colles amb els cavalls i carruatges ben guarnits, i a la tarda no es perdien la desfilada al carrer Gran omplint bosses i bosses de caramels que l’endemà compartien amb els companys i companyes d’escola i altres amistats. En tots els casos, varen manifestar les ganes de continuar amb aquesta tradició amb els seus fills i filles. Defineixen la festa com a simpàtica, agradable i la viuen amb il•lusió i entusiasme. Els records de celebracions viscudes prèviament, juntament amb els magnetisme dels cavalls i la dolçor dels caramels, creen força expectativa en els infants, que sovint es veuen reflectides en els seus jocs, com fer curses en cavalls de fusta o de peluix o tirar enlaire pinces d’estendre roba emulant el llançament de caramels. Alguns consideren que és la diada més maca de l’any a Gràcia i la festa de les famílies per excel•lència, ja que cada any hi participen grans i petits, des dels avis fins els més menuts de la casa.

Ajudar a créixer els infants seguint el seu propi ritme. Aquesta metodologia de treball s’ha anat construint des de fa gairebé quaranta anys, colze a colze amb les famílies i malauradament en aquests moments perilla la seva continuïtat, aquí queda dit perquè tothom ho sàpiga i perquè qui tingui poder i voluntat d’evitar-ho, ho faci.

Vista la experiència dels dos darrers anys, potser caldrà conjurar els déus de la pluja perquè allunyin tots els núvols i no desllueixin la dolça festa i, en tot cas, que la pluja sigui només de caramels que encatifin de colors els carrers de la vila per a gaudi visual i gustatiu de petits i grans.
I per acabar un desig: visca la dolça festa, visca la festa de Sant Medir 2012”

Informen: Neus Valls i Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.