Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a la Violeta de Gràcia

 
00:00
Dimecres, 9 Setembre, 2020

El Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis i el Centre de Cultura Popular La Violeta organitzen la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic a la Violeta de Gràcia que arriba a la seva desena edició. Va néixer amb la projecció de documentals, un fet molt important dins el món etnogràfic, després s’ha ampliat amb una exposició també.

Josep Maria Contel, Taller d'Història de Gràcia Centre d'Estudis: “Els testimonis expliquen les seves penes, les seves alegries, els seus moments que fan les coses, etc. jo penso que és molt important per poder entendre i per poder anar una mica al final de tot plegat d’aquest món de treball més etnogràfic, més etnològic.”

Aquest any la mostra ha posat la mirada a algunes de les festes populars que la pandèmia ha cancel·lat. De fet, han canviat el format habitual, en què els documentals eren un d’internacional, un de nacional i un de local. El motiu: retre homenatge a aquestes festes que no s’han pogut fer a través de les projeccions dels documentals d’aquestes festes. La mostra segueix les normatives de salut per covid i té l’aforament reduït al 50%.

Sota el títol “Les Festes que no han estat festa el 2020” la mostra ha arrencat aquest dimarts amb “El foc inoblidable”, el documental de la Patum de Carles Seuba (2006). Una aproximació a la festa de la Patum que des del segle XIV se celebra a Berga cada any durant el Corpus, a través dels seus protagonistes.
La propera cita és dimarts 15 de setembre a les 19.30h: “Sitges – sentiments de festa” 36 hores de gralles, trons i picarols de Black Milk Studio (2014). Una aproximació a l’ànima i l’esperit de la Festa Major de Sitges. Unes festes i conegudes popularment com les 36 hores i que celebren cada any en honor a Sant Bartomeu (Patró de la Vila) els dies 23 i 24 d’agost.
El punt final a la 10a edició és gracienc. Dimarts 22 de setembre a les 19.30h es projectarà: “Sota els ulls del campanar: La Revolta de les Quintes” de Chiara Palladino i Teodoro J. Cesar (2015). Una aproximació als fets de la Revolta de les Quintes de 1870 i de la recreació històrica que cada any se celebra a la plaça de la Vila de Gràcia amb motiu del seu aniversari.
L’exposició, “Espai i festa”, inaugurada dimarts 8 de setembre, es podrà veure fins al 29 de setembre a la Violeta de Gràcia. Aquesta exposició es va inaugurar per primer cop el 2019 i ha anat voltant pels diferents barris en festa major dur aquest temps. Tracta de la transformació festiva de l’espai urbà a les viles i als barris de Barcelona. Ha estat organitzada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i els Grups de recerca local de Barcelona. Aquesta exposició és el resultat d’una acció de recerca entorn de la tradició festiva d’ornamentar l’espai urbà barceloní amb motiu del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, celebrat el 2017. D’aquesta manera, ens ofereix una documentada i extensa panoràmica del que és i ha estat històricament, a les viles i als barris de la ciutat de Barcelona, el costum de guarnir les places i els carrers amb motiu de festa. Amb un contingut eminentment visual, s’hi exposen una selecció d’imatges de guarnits festius provinents dels fons fotogràfics dels Grups de Recerca Local de la ciutat i de diversos fons privats, de la xarxa d’arxius de districte i de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.