Últim itinerari de la temporada: Entre refugis i un palau

 
00:00
Diumenge, 29 Juliol, 2012

El Taller d’Història de Gràcia ha acomiadat la temporada abans de marxar de vacances amb un nou itinerari que porta per títol Entre refugis i un palau i que fa dos salts en el temps. Una ruta d’unes dues hores i mitja en què els participants passegen pels carrers de Gràcia tot coneixent la seva història, per les places de Diamant, de la Revolució i de la Virreina.

Un dels salts en el temps ens porta cap al 1770 per parlar del palau al que fa referència el títol de l’itinerari, conegut amb el nom de torre del Virrei. Propietat del Virrei Amat, va ser construït al segle divuit on actualment ara es troba l’Església de Sant Joan, a la plaça de la Virreina. Després, en referència a la dona del propietari, es coneixeria com a torre de la Virreina.

Carme Cristià, vocal Itineraris Taller d’Història: “avui hem fet un itinerari especial que només fem un cop a l’any que és una miqueta de recull dels diferents itineraris que fem al taller d’història. Ja l’havíem fet aquest itinerari en una ocasió i va agradar molt i l’hem volgut fer com un final de curs. ”

Durant tot l’any, el Centre d’Estudis del Taller d’Història de Gràcia ofereix visites guiades al refugi antiaeri de la plaça Diamant, construït pels veïns i veïnes de la Vila per protegir-se dels bombardejos a Barcelona durant la Guerra Civil.

Amb un segon salt en el temps, aquest diumenge els assistents a l’itinerari van poder visitar el refugi de Diamant, situat a 12 metres sota terra. Un de la norantena de refugis que es van construir a Gràcia i que es conserva pràcticament intacte a diferència d’altres de la zona, com per exemple el de la plaça del Sol, on hi ha un pàrquing o el de Revolució on s’hi conserven algunes restes que també van poder veure els visitants.
Els participants a l’itinerari van conèixer els detalls dels refugis de la mà de la guia Montse Blai. Amb les seves explicacions i l’ajuda de fotografies i mapes, van poder fer-se a la idea de com devia ser haver-se d’amagar en un refugi com aquell.

Montse Blai, guia Taller d’Història: “el que més li sorprèn a la gent és un cop s’entra a dintre, sobretot l’entrada, el moment d’entrar quan es veuen els dotze metres que baixem, totes les escales, l’estretor... és el que més els hi impacta i el sentir-se com es podia sentir la gent que feia servir els refugis durant la guerra civil i el que van construir. Realment l’empresa que van dur a terme va ser molt important.”

Els assistents també es van mostrar sorpresos al conèixer que aquells refugis eren exclusius per als veïns i veïnes que organitzats en comissions havien participat en la seva construcció. I que malgrat els moments de terror que es van viure, els refugis mai van estar plens en la seva totalitat ni molt menys. I és que els refugis van salvar moltes vides, però no estalviaven als veïns els moments de por. És per això que sovint preferien quedar-se a casa on segur que estarien rodejats entre els seus.

Acomiadada la temporada amb aquest nou recorregut, el Taller d’Història de Gràcia prepara un especial per la Festa Major. Cada dia, del 16 al 21 d’agost, hi haurà un itinerari inèdit pels carrers guarnits de la Vila, per conèixer la història de la Festa. El recorregut també inclourà el visionat d’un documental i un vermut de festa major.

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.