L'exposició de Jiwar ‘Construint veïnatges’ explora la creació de comunitats

 
00:00
Dimarts, 10 Desembre, 2013

 
‘Construint veïnatges’ és la nova exposició que es pot visitar a la seu del Districte de Gràcia fins el 16 de desembre. S’hi exposen els treballs de dos artistes internacionals i un de local després d’una estada d’un mes a la residència de creació Jiwar del carrer d’Astúries.

Mireia Estrada, cofundadora Jiwar: “A Jiwar, que vol dir veïnatges, entenem el veïnatge a nivell de disciplines a través de la interdisciplinareitat. El veïnatge entre cultures, acollint artistes de diferents llocs del món convivint en un mateix espai i treballant en un mateix espai durant un període de temps. I evidentment el veïnatge més immediat, que és el nostre entorn de barri i de ciutat ”

L’Andrei, la Jessica, la Sydelle i el Thomas han conegut Barcelona a partir d’unes mirades allunyades de la ciutat més turística i comercial.

L’Andrei Farcasanu va fer una crida a través de les xarxes socials per buscar voluntaris graciencs que volguessin fer-se una foto en el seu racó preferit de la Vila. La plaça de les dones del 36 o l’espai Musons són algunes de les ubicacions incloses. Alhora va demanar que li enviessin fotografies pròpies sobre allò que els agrada o volen denunciar del barri.

Andrei Farcasanu, fotògraf: “Mi teoría es que el barrio no está construido de edificios, sino que lo más importante es la gente. Y un barrio es diferente de otro por eso, por la diferencia que hay dentro de los colectivos y de la gente que hay en un lugar específico”

El canadenc Thomas Strickland va treballar amb persones LGTB refugiades a Barcelona. A través de l’Associació catalana per a la integració d’homosexuals, bisexuals i transsexuals immigrants Acathi, va contactar amb 5 persones a qui va realitzar una fotografia de la mà damunt del passaport i una segona en el seu lloc preferit de Barcelona. Missatges per la seva terra d’origen i per la ciutat d’acollida acompanyen les fotografies de persones com el Rubén que va deixar l’argentina fa 40 anys o de l’Andréi que va arribar de Rússia fa un mes, sense diners ni cap lloc on residir.

Thomas Strickland, artista: “De quina manera la ciutat és important per ells, els motius pels quals la ciutat ha sigut significativa com a part de la seva experiència de transició d’un país que no reconeix la seva identitat a un país que la reconeix. Moltes d’aquestes persones no sabem com fer això, han amagat la seva identitat real tota la seva vida”

I finalment, l’artista sud-africana Sydelle Willow Smith va fotografiar a compatriotes africans residents a Barcelona, i de la mateixa manera que l’Andrei, els va demanar fotografies pròpies per relatar la seva vivència a la ciutat. La recollida d’aliments de contenidors o el treball en grups d’ONG són dues cares de les seves experiències diàries.

La unió de la mostra, amb un text inicial, va a càrrec de l’escriptora novaiorquesa Jessica Lott, que va acompanyar els artistes en el seu treball de camp i va buscar allò que uneix les tres obres, els punts en comú en la configuració de tres comunitats aparentment inconnexes .

Jessica Lott, escriptora: “Intentem trencar algunes de les barreres, barreres nacionals, de raça, de classe, per tal que la gent pugui començar a parlar entre ells i entendre la vida dels altres i les experiències comunes que tots vivim”

Per tal que les creacions perdurin, la voluntat de Jiwar és realitzar després de la mostra una publicació en paper i un vídeo del procés de creació.

Informa: Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.