Les il·lustracions de la gracienca Francisca Rius exposades per primera vegada

 
00:00
Divendres, 15 Novembre, 2019

Francisca Rius va néixer a finals del segle XIX i, en un fet inusual per l’època, va cursar els estudis d’art a l’Escola Llotja. De seguida se li va reconèixer el talent amb diferents premis. Però, com en moltes històries de dones del seu temps, la vida familiar i la Guerra Civil, van estroncar la seva carrera. El 1916 va casar amb l’il·lustrador i dibuixant Josep Ribot.

Jaume Ribot, net de Francisca Rius
“El que estava penjat eren els quadres del meu avi, i els dibuixos de la meva àvia estaven guardats en carpetes; de fet, han estat 100 anys guardats en carpetes.”

En només nou anys, Rius té va tenir sis fills, però només quatre van sobreviure. Un d’ells, el més gran, va ser enviat a Andalusia quan va esclatar la Guerra Civil. Rius va començar un diari íntim per explicar-li les vicissituds de la vida quotidiana durant el conflicte. A més de ser testimoni excepcional del moment, el dietari ens descobreix una gran escriptora.

Àngels Tomàs, facilitadora exposició Francisca Rius
“En conèixer-la, t’adones d’aquestes dones importants però anònimes, que n’hi ha tantes i tantes i tantes a la nostra societat i al nostre entorn.”

La idea de fer una exposició per descobrir la seva figura arrenca amb la petició de la família d’instal·lar una placa a la casa del carrer de Milà i Fontanals, on va viure l’artista. El districte de Gràcia ja ha iniciat els tràmits perquè això sigui una realitat.

Jaume Ribot, net de Francisca Rius 
“Ens agradaria aquest reconeixement a una persona, doncs, que ho va dedicar tot a la família i va sacrificar el seu art. Gràcies a això som aquí.”

Ella ja no ho ha pogut veure, però per primera vegada, els dibuixos de Francisca Rius han sortit de les carpetes. Els podeu descobrir fins al 29 de novembre a La Violeta.

Informen: Júlia Pujol i Aitana Molina

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.