La Sedeta recupera la memòria oral dels treballadors de la fàbrica

 
00:00
Dijous, 5 Setembre, 2013

 

Era principis del segle XX quan van començar a sonar les sorolloses màquines teixidores de la fàbrica Pujol i Casacuberta, coneguda popularment com la Sedeta. Aquesta empresa del carrer de Sicília en poc temps va donar feina a uns 600 veïns de la zona, sobretot dones. Amb l'objetiu de documentar la història d'aquest símbol del Camp d'en Grassot, s'ha iniciat un projecte per recuperar la memòria oral de l'antiga fàbrica de teixits de seda a través dels extreballadors.

ESPERANZA ÁLVAREZ, directora del Centre Cívic la Sedeta
"Gairebé totes tenen 80 anys i escaig, algunes 90, i són testimonis que vèiem que o els recuperàvem al més aviat possible o teníem el perill de predre'ls per sempre, i aquí estàvem perdent una joia que és tan valuosa com és que cadascuna d'elles t'expliqui les seves vivències."

El districte, el Centre Cívic i l'Associació d'Amics i Amigues de La Sedeta han sumat forces per iniciar aquest projecte que, a través d'entrevistes, vol anar construint la història de la Sedeta. Amb les primeres converses s'ha descobert, per exemple, que la fàbrica va estar col·lectivitzada durant la Guerra Civil.

ANDRÉS ENCINAS, president Associació d'Amics i Amigues de La Sedeta
"Quizás es una anécdota curiosa y sentimental que lo que es ahora la conserjería del Instituto fué en su momento una enfermería donde los hijos de las trabajadoras fueron amamantados en el periodo de descanso de las trabajadoras."

A més de les entrevistes, també es recull material gràfic o vinculat a la fàbrica. Se n'ha recuperat una bata de treball, pinces o fulls de salaris. Les fotografies serviran per senyalitzar l'edifici. D'aquesta manera, es vol mantenir el vincle d'aquest espai amb el barri.

MARI CRUZ MARTÍN, cap de projectes del districte de Gràcia
"Un centre cívic que va ser molt reivindicat per la ciutadania, pels veïns als anys 80, que avui en dia no només és el centre cívic, sinó també l'escola i l'institut i que, per tant, diríem, que forma part inseparable de la vida del barri."

L'objectiu és recuperar la història de com es vivia a principis del segle passat al barri. Ja s'han fet una desena d'entrevistes que permeten imaginar com era la vida a la fàbrica, l'olor dels tintats, el soroll de les teixidores o la concentració de les repassadores dels teixits.

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.