La restauració de les rajoles de clavell de moro de Casa Vicens

 
00:00
Dijous, 28 Novembre, 2019

Són les icòniques rajoles de Casa Vicens, clavells de moro taronges que Gaudí va triar per decorar les parets exteriors de la seva primera obra mestra. Fa dos anys que la casa museu va obrir les portes després d’un llarg període de restauració. Tots els elements ceràmics i, sobretot les famoses rajoles, van sortir d’aquest taller. Es van reproduir fins a 6 mil peces ceràmiques de forma fidel a la tècnica i materials del moment.

Manel Diestre, ceramista Taller de ceràmica SOT
“Un cop a la obra, traiem unes mostres de l’obra i a través de motllos, fem la conformació de la peça i després a través de la investigació fem els colors.”

Gaudí va idear la rajola de les flors taronges el 1882 i amb l’ampliació de Casa Vicens, el 1925, l’arquitecte Joan Baptista va crear un altre disseny. Per poder-les reproduir amb una certa rapidesa, s’utilitzava la tècnica de trepes, molt utilitzada durant la segona meitat del segle XIX i la primera de segle XX.

Manel Diestre, ceramista Taller de ceràmica SOT
“És una tècnica que es fa a base de plantilles. Es fa una plantilla per cada color i consisteix a fer una reproducció de la rajola. Es posa a coure, es puja a 1020 graus. Aquesta mena de colorant que son òxids metàl·lics es fonen, es transformen en vidre i formen part de la rajola.” 

Aquests ceramistes de referència en la restauració d’obres del modernisme català també fan figures de ceràmica de record com el dragó o els bancs del Parc Güell. Asseguren que la restauració és la part més creativa de la seva feina però que sense la seva línia de "souvenirs" no podrien continuar existint.

Informen: Júlia Pujol i Aitana Molina

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.