La plaça del Diamant, molt més que una novel·la

 
00:00
Divendres, 13 Maig, 2016

 

La Colometa, el Quimet i el seu ball d’envelat ja són part de la història de la plaça del Diamant. La novel·la de Mercè Rodoreda ha voltat pel món i ha estat traduïda a més d’una dotzena d’idiomes, a més d’adaptar-se al cinema. El que potser no és tan conegut és l’origen del nom d’aquesta plaça urbanitzada el 1850 a partir dels terrenys del virrei Amat.

RUBÉN PADILLA, Taller d’Història de Gràcia: “Un regidor de l’Ajuntament de Barcelona, que es deia Josep Rossell i Imbert, que era a part de polític, era joier de professió, és el que adquireix una secció també d’aquesta gran finca de la Virreina, llavors comença a parcel·lar els diversos carrers i la plaça central i els hi posa noms, evidentment, relacionats amb la seva professió.”

Carrer del Topazi, del Robí, de l’Or i de la Perla són els que encara es mantenen. La pedra més preciosa la va deixar per la plaça, el Diamant. Aquest espai, més tard, es va convertir en un dels focus importants de la Festa Major de Gràcia amb el seu envelat.

RUBÉN PADILLA, Taller d’Història de Gràcia: “No s’han tornat a fer des de fa moltíssims anys, però sí, eren espais una mica tancats, però decoratius per poder anar a fer ball, sobretot ball i música.”

Amb la Guerra Civil els envelats van desaparèixer i a la plaça es va construir el refugi 232.

RUBÉN PADILLA, Taller d’Història de Gràcia: “Moltes d’aquestes xarxes socials que hi havia entorn d’aquesta plaça es coordinaran per construir aquí sota un refugi antiaeri que és dels que encara, avui dia, es poden veure i visitar i dels pocs que queden a Barcelona.”

Acabada la guerra, la plaça es va reformar . Va ser a mitjan dels anys 90 que l’espai es va construir tal com el coneixem ara.

Informen: Aitana Molina / Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.