La memòria oral de l’Editorial Bruguera es recull en un webdoc

 
00:00
Dilluns, 9 Octubre, 2017

 
El Josep va treballar a la Bruguera gairebé 30 anys al departament d’impressió. Vivia a 300 metres de l’editorial i recorda com tot el barri hi estava involucrat.

Josep Beltri, extreballador Editorial Bruguera: “A tots els coneixia de vista, de parlar i n’hi havia un carro d’encarregats i caps d’equip i tot allò, doncs tots els tenia vistos.”

Ambient ‘jo vaig començar a treballar....’

Josep Callejón, extreballador Editorial Bruguera: “Era com entrar a casa, tenia una part social molt important que no tenia cap altra empresa, tenia un consultori mèdic, un club social on hi havia diferents equips.”

Ara, aquestes històries dels treballadors de la Bruguera han quedat recollides en un webdoc.

Helena Nualart, Observatori de Vallcarca: “Ens vam adonar que s’havia parlat molt dels dibuixants, dels guionistes, del producte Bruguera i no s’havia parlat mai dels seus treballadors i són gent que sense ells això no hauria existit.”

L’Observatori de Vallcarca s’ha encarregat d’analitzar materials per fer entrevistes i recollir documents històrics per teixir la memòria oral dels extreballadors. Uns arxius, que des del 2009, el Centre Cívic el Coll–la Bruguera ja ha anat aplegant en iniciar un procés de recuperació de la història d’aquesta editorial que va marcar el barri.

Albert Caballero, Observatori de Vallcarca: “A mitjans dels 70 moltes de les coses que hi havia aquí al Coll es comencen a traslladar a Parets del Vallès i que al mateix temps acaba precipitant el tancament de l’empresa, una crisi econòmica molt forta de barri amb un atur i que tot això acaba repercutint en com és el barri avui en dia.”

Xavi Franch, director del Centre Cívic el Coll–la Bruguera: “El ritme vital del barri el marcava la Bruguera i molta gent ens diu, nosaltres sabíem l’hora què era perquè veiem les onades de gent de color blau, amb el mono blau que baixaven o pujaven i llavors sabien, mira les tres, ai mira les vuit.”

De moment, només s’ha publicat una part del gruix d’informació que ha recopilat l’equip del webdoc. La resta, s’anirà penjant per capítols i temàtiques. Es parlarà de temes com el sindicalisme, els valors, la crisi o la cadena de producció.

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.