La memòria de l’Arxiu de Gràcia
Dins d’aquestes capses s’hi amaguen sorpreses, com aquesta fotografia de la festa major de Gràcia dels anys 20. És una de les imatges que conserva l’Arxiu Municipal de Gràcia i que permeten conèixer les transformacions del territori i la societat al llarg dels anys. Això és el que vol transmetre l’exposició “Unitats de memòria. Gràcia i el seu arxiu”.
Xavier Cazeneuve, comissari: “Amb aquesta mostra documental i amb aquestes peces que ensenyem que en un arxiu, quan obres una capsa et pot sortir qualsevol cosa que et parla de tu, ja sigui del teu present o de la teva memòria o del teu passat o de la teva història.”
Aquest tast de la història de Gràcia vol destacar el paper clau dels arxius com a promotors de la preservació de la memòria, no només col•lectiva, sinó també d’entitats i ciutadans que hi han cedit el seu fons. És el cas d’aquest dietari que narra el dia previ i l’inici de la Guerra Civil.
Xavier Cazeneuve, comissari:
“Agafes el 18 de juliol de 1936, la senyora se’n va anar amb una amiga a passejar pel centre de la ciutat, va anar aquí, va anar allà, t’esmenten les botigues que van anar, l’endemà, 19 de juliol, va voler anar a missa i els trets que hi havia pel carrer li van aconsellar no sortir de casa, és apassionant.”
Glòria Gimeno, arxivera Gràcia: “El que fem és gestionar la documentació que rep i genera el propi Districte, però també la de les donacions de persones particulars, d’entitats, d’empreses vinculades sempre al territori.”
L’exposició recull diferents tipus de material. Hi ha documents, fotografies, però també informació sobre oci i cultura, les mobilitzacions veïnals dels 60 i 70 o el paper de les entitats.
Informen: Aitana Molina / Neus Valls
Afegeix un nou comentari