La Cooperativa de Teixidors a Mà, pionera a Gràcia

 
00:00
Dijous, 22 Juny, 2017

 
La Cooperativa de Teixidors a Mà de Gràcia va introduir el moviment cooperativista al barri a partir de l’any 1876 i va estar en funcionament durant més d’un segle. L’objectiu principal era garantir queviures a un preu assequible però la seva contribució va anar molt més enllà. Els seus socis tenien accés a un fons de vellesa i assistència mèdica. També disposaven d’oferta cultural i de lleure, amb teatre, excursions, biblioteca i fins i tot classes d’esperanto. Ara, tot això es pot consultar gràcies a la donació del darrer president, Francesc Nájera.

Glòria Gimeno, responsable Arxius i Gestió Documental Arxiu Municipal Districte de Gràcia: “És una col·lecció i sobretot són imatges, fotografies de grups escènics, perquè era una cooperativa d’alimentació, però també es dedicava a promoure la cultura i una part de documents de l’última part de la cooperativa, o sigui del segle XIX no hi ha documentació.”

El moment de més activitat de la cooperativa va ser a partir dels anys 20 amb propostes de tot tipus. S’han pogut recuperar imatges innèdites com aquesta banda de jazz.

Lluïs Ubeda, tècnic Arxiu Municipal del Districte de Gràcia: “Eren 24 fotografies i en una d’elles i havia un foradet pel qual es veia alguna cosa, però no sabíem el que era fins que el Pau Maynés al moment de la restauració va treure la peça que hi havia davant i darrere va sortir la imatge d’una orquestrina de jazz que és una peça de molta qualitat tant per l’execució com per la còpia que hi ha molt bona.”

L’any 1935 la cooperativa es va ubicar al carrer de Terol. Una seu que el 2004 es va convertir en el Teatreneu.

Informen: Aitana Molina i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.