L’Escola la Farigola de Vallcarca conserva la seva memòria històrica

 
00:00
Dimarts, 19 Juny, 2018

 

Aquesta antiga carbonera havia emmagatzemat la història de l’Escola la Farigola de Vallcarca fins fa set anys, quan el centre va decidir treure la pols a materials i documents. Així va sorgir l’aula històrica, que ha reconvertit la classe de quart de primària en una petita col•lecció.

Meritxell Altés i Blanca Lacida, alumnes La Farigola de Vallcarca: “Meitat de l’aula hi ha com un petit museu i l’altra part és on fem recerca i tot això és on hi ha els ordinadors.”

Marc Cucurella, alumne La Farigola de Vallcarca: “Al web de l’escola tenim un blog sobre la recerca, doncs et surt l’any i de què es feia servir.”

L’aula mostra objectes com màquines d’escriure, càmeres, reproductors de diapositives, balances i, fins i tot, la paret de pedra de l’edifici original.

Lucía Pizarro i Daniela Sauquet, alumnes La Farigola de Vallcarca: “Abans la nostra escola va ser una escola de nenes i un hostal i sempre intentem conservar els llocs on hi ha coses històriques.”

Objectes històrics que es conserven no només per exposar-los, sinó sobretot com a material pedagògic i didàctic. Com l’Escola la Farigola, una vintena de centres educatius de la ciutat s’estan museïtzant. Formen part de la xarxa d’escoles i instituts històrics que va dissenyar, en la seva majoria, Josep Goday. Ara, el seu net és qui ha iniciat aquesta catalogació de la memòria dels centres.

Marc Cuixart Goday, museïtzació escoles i instituts històrics de Barcelona: “Això ho vam començar a fer les mestres i els directors i fa molts anys que ho estan fent i aquest any passat nosaltres conjuntament amb ells vam decidir fer-ho bé diguem, arxivar, catalogar amb tots els codis museístics que toquen i ara voldríem arreglar una mica els espais.”

La Farigola de Vallcarca ja ha acabat el projecte de l’aula històrica, tot i això encara queda millorar-ne les condicions. S’han de posar vitrines i millorar la llum i les finestres per a una bona conservació.

Informen: Aitana Molina / Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.