Fires, iniciatives comercials i alternatives del Nadal a Gràcia

 
00:00
Dissabte, 15 Desembre, 2012

Quan falten pocs dies per les festes de Nadal, els comerciants i entitats de Gràcia omplen els carrers i places de la Vila oferint un ampli ventall de possibilitats per a realitzar les compres habituals d’aquesta època de l’any.

Mima Sant, Amics Akkbenn: “És un ‘davantalet’ per a nens petits, ho obrirem, és un davantal, en tenim per a adults i per a nens”.
Efy, comunitat thailandesa de Barcelona: “Aquí tenemos la muestra de toda la comida, padtai, curry verde, sopa de leche de coco i postre de mango con arroz pegajoso”.

La Plaça de la Virreina acull aquest cap de setmana la Fira de Gràcia Solidària
onoenegés gracienques difonen els projectes que realitzen a arreu del món i posen a la venda els seus productes.

Frederic Callís, vicepresident Aasara: “En aquest cas totes les organitzacions d’aquí o la majoria porten productes de diferents procedències: productes d’artesania de la Índia, del Nepal, del Senegal. Això és un valor afegit pel visitant, perquè és evident que hi ha un producte molt interessant tant pel seu exotisme, com per la seva artesania. I tot això està dins d’un model de Comerç Just”.

L’Ajuntament de Barcelona, ha ampliat enguany l’oferta firal de la ciutat amb la Fira Solidària de Nadal ubicada als Jardinets de Gràcia en què participen diferents entitats d’inserció sociolaboral.

Berta Clemente, consellera Districte Gràcia: “És la difusió i visibilització de la gran feina important que fan, que la gent pugui veure i que ells tinguin l’oportunitat de poder explicar-ho de tu a tu, directament, i també ensenyar els seus productes ”.
Rafael Ruano, president Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya: “Aquí és una oportunitat fantàstica, tant pel lloc, com per la quantitat de gent que ve i l’animació que hi ha per part dels centres de portar els productes que fan. Aquí darrera meu precisament hi ha un centre del Delta de l’Ebre, que és únic a Catalunya i que està especialitzat en salaons”.

Els establiments del barri, amb el suport del Districte, han optat per ampliar l’horari comercial aquest dissabte, una mesura per incentivar les vendes en un moment en què el petit comerç passa per moments difícils. Amb un seguiment parcial, han sigut sobretot els comerços familiars els que han decidit aprofitar la iniciativa.

Maite Fandos, regidora Districte Gràcia:“Avui les botigues podran estar obertes fins les dotze. Gràcia té molt de comerç, nosaltres ja vam començar fent aquesta experiència que els dissabtes a la tarda tenim tancada la Travessera de Gràcia per promoure el comerç i això va en la mateixa línia”.
David Rodríguez, Associació de Comerciants Casc Antic: “El més important és que el carrer està tancat, la gent pot fer les compres de Nadal. Aquí és la primera vegada que es fa. Obrir fins les dotze fa que et coneguin més el comerç i després que es tradueixi en vendes”.

Allunyant-se del consumisme, Xaingra, la Xarxa d’Intercanvi de Gràcia, i l’Espai la Llibertaria, han organitzat per primera vegada una setmana dedicada al consum crític a la plaça del Diamant.

Clàudia Manyà, Xaingra: “Normalment fem el mercat d’intercanvi a cada canvi d’estació i aquesta és la primera vegada que fem la Setmana del Consum Crític. També suposo que el context ens ha motivat a tirar-la endavant. Estem molts contents perquè ha funcionat molt bé, s’ha implicat molta gent, han col•laborat molts col•lectius del barri en la realització de les activitats i ha sigut també la manera d’ajuntar-nos entre varis i veure que tenim moltes capacitats entre nosaltres per fer coses”.

Un mercat d’intercanvi, xerrades i actuacions diverses han posat punt i final aquest dissabte a una setmana que pretén qüestionar el model de consum i proposar alternatives.

Informen: Neus Valls i Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.