Els valencians i valencianes es queden sense la festa de les falles a Gràcia

 
00:00
Dissabte, 29 Març, 2014

 

Notícies relacionades:
- Festa fallera a Gràcia (13/03/2013)
http://www.graciatelevisio.cat/festa-fallera-a-gr-cia
- Un tast del País Valencià a la Vila de Gràcia (14/02/2014)
http://www.graciatelevisio.cat/un-tast-del-pa-s-valenci-a-la-vila-de-gr-cia
- El Correllengua es consolida en una desena edició d’activitats matinals (26/10/2013)
http://www.graciatelevisio.cat/el-correllengua-es-consolida-en-una-desen...

Abrets, el nom de cagatraba en referència a l’arquitecte valencià Calatrava i motors de nau espacial són alguns dels detalls de la falla de l’Espai País Valencià d’aquest any. La seva inspiració ha sigut la consulta sobiranista del 9 de novembre.

Raül Rubio, Comissió permanent Espai València: “Ens va venir la idea que seria la consulta l’any 3707, coincidint amb el mil aniversari de la batalla d’Almansa, quan el poble s’alçaria un poc a València. Llavors va ser quan els extraterrestres que ens havien envaït, la gent del Partit Popular, van ‘despegar’ les seues naus nodrisses per a fer que la gent no votara en llibertat en eixa consulta. I era un poc el que havíem triat el monument de Calatrava com a guardià d’eixe procés sobiranista valencià”.

Una versió particular del Palau de les Arts de València, que vol ser també una crítica a les grans sumes de diners que el govern valencià ha invertit en obres arquitectòniques. La vessant reivindicativa és un habitual de la friki festa fallera, que l’any passat tenia com a protagonista l’ERO de Canal 9 i la gestió del mitjà públic valencià, fet que va ser molt criticat pel grup municipal popular.

La falla segueix en peu tot i que la festa valenciana ja ha passat i totes les falles han estat cremades com és tradició. I és que aquest any la festa que reuneix a Gràcia a la comunitat valenciana resident a Barcelona, no s’ha pogut celebrar després de set edicions, i dos cremant la falla.

Raül Rubio, Comissió permanent Espai València: “L’any passat quan va passar la festa de falles, ja vam parlar amb l’Ajuntament. Ells van dir que estaven interessats a potenciar aquest acte, que també fóra un acte simbòlic del barri de Gràcia, que tinguera més visibilitat. Quan vam demanar el permís, a tres setmanes de les falles, se’ns va dir que no podíem fer foc aquest any perquè hi havia molts actes amb foc i a tres dies de les falles se’ns va dir que tampoc podíem plantar-la i fer un passacarrer”

Des del Districte de Gràcia argumenten que la decisió ha estat presa arran d’unes queixes rebudes en relació amb les festivitats del foc. A partir d’ara només seran permesos aquest tipus d’actes quan tinguin relació amb el calendari festiu, i en aquest cas només ho són els Foguerons. Després d’aquesta negativa, l’Espai País Valencià, amb seu a Gràcia, va intentar celebrar la festa en algun altre Districte de la ciutat, però no van aconseguir el permís.

Per segon any, la falla ha sigut elaborada per presos de Can Brians 2, a partir de la col·laboració que es va establir l’any anterior.

Miquel Garcia, comissió permanent Espai València: “Són molt bons fent escultures amb cartró, perquè ho fan a l’escola de la presó. Vam pensar que seria una cosa interessant de treballar amb ells, perquè així després anem nosaltres allà a conèixer-los, i ells vénen també ací, l’encarregat d’això també xerra amb nosaltres”

La falla finalment indultada, serà mostrada en públic durant la setmana cultural al mes de maig i possiblement es cremarà per Sant Joan. L’Espai País Valencià seguirà lluitant per no perdre la Friki Festa Fallera.

Informen: Neus Valls i Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.