Els Lluïsos de Gràcia recullen la memòria oral dels socis

 
00:00
Dimecres, 27 Juny, 2018

 

Tot i que la façana de l’edifici dels Lluïsos de Gràcia no ha canviat gaire en més de 150 anys, sí que ho ha fet la història que s’ha viscut entre aquestes parets. Per això, des de l’entitat han iniciat un projecte per recollir la memòria oral de les persones que van viure a l’època de la postguerra fins a la transició. Avui, el Tatu explica la seva història. Va començar als Lluïsos per anar al cinema i al teatre amb els seus cinc germans, quan l’entitat es dirigia només a homes solters.

Lliberat Hosta, “Tatu” expresident Lluïsos de Gràcia: “Estant a la mili, el 48, em van nomenar president, perquè el que hi havia de president es casava i quan un es casava, aquí deixaven tots els càrrecs, només hi havia socis solters, els casats eren cooperadors només.”

Les dones nomes podien assistir de públic als espectacles. Els entreactes de les funcions eren el moment de festejar. El Tatu explica que d’allà en van sortir molts casaments. Del teatre s’han recollit moltes anècdotes. Per exemple, com es canviaven els papers de les obres, perquè no podien sortir dones a l’escenari. De fet, fins al 69 les dones no van poder ser sòcies. La vinculació de l’entitat amb la religió també va ser molt important.

Lliberat Hosta, “Tatu” expresident Lluïsos de Gràcia: “Cada dia, a les 9 del vespre, es tocava un timbre, totes les activitats paraven i es resava un Pare Nostre pels germans absents, perquè hi havia molts que estaven fent la mili, que estaven fora.”

Mònica Domènech, projecte memòria oral Lluïsos de Gràcia: “Veure quines eren les relacions humanes aquí dins, a nivell dels diferents sexes, de l’edat, de les relacions de poder aquí dins, entre el conciliari i el president, veure com era la relació de l’entitat amb el barri, amb Gràcia, com es vivia aquí dins a nivell polític, a nivell de catalanisme.”

Amb la del Tatu ja s’han fet 13 entrevistes que tanquen una primera ètapa del projecte. Per poder continuar recollint la història de les persones que la van viure en primera persona s’iniciarà una campanya de micromecentatge.

Informen: Aitana Molina / Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.