Els foguerons de Sa Pobla augmenten la seguretat

 
00:00
Dissabte, 26 Gener, 2013

Són les set de la tarda i a la plaça del diamant un grup de voluntaris preparen el pa i els botifarrons. Els foguerons encara estan apagats, i és que encara falta mitja hora pel començament de l’acte central de la festa de Sa Pobla a Gràcia. Fa ja 21 anys que el Toni Torrens va impulsar la celebració d’aquesta tradició mallorquina a la Vila.

Toni Torrens, organitzador Sa Pobla a Gràcia: “L’arrelament és per això, perquè és una festa del poble, és una festa de sa gent, no és una festa ‘encorsetada’, és oberta, lliure i això va molt amb tot l’esperit d’aquí d’aquest districte de Gràcia”.

Passats dos quarts de vuit, xeremiers, flabiols i sacs de gemecs comencen a animar l’ambient d’una plaça de la vila plena de gent. Quan el rellotge de la plaça marca les vuit del vespre és el torn de l’actuació de les colles de cultura popular de Gràcia. Diables, trabucaires, geganters, castellers i bastoners són els grans protagonistes i impulsores de la festa, i en gran mesura els responsables del gran arrelament que la festa dels foguerons ha tingut a la Vila.

Cap a dos quarts de nou, les colles engeguen la cercavila fins arribar a la plaça de la Virreina, on autoritats i organitzadors encenen el fogueró principal amb el so perenne dels Xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada.

Acte seguit, les colles de cultura popular s’acomiaden amb una nova actuació. Aquesta festa suposa per elles l’inici de la temporada.

Arnau Solaní, president Coordinadora Colles de Cultura Popular de Gràcia: “És el tret de sortida de l’any natural de totes les sortides que farem durant el curs i, per tant, com és diferent també, per tota la seva logística i per tota la seva singularitat, la veritat és que ha calat molt dins de nosaltres i és part de nosaltres. És gairebé que nosaltres hem anat a Sa Pobla a ensenyar-los com fem els foguerons aquí a Gràcia”.

El foc deixa pas a les brases, i diversos indrets del barri s’omplen d’associacions de veïns i grups d’amics al voltant de les fogueres. Música, cantades, glossadors, i balls improvisats a cada racó.

Eduard Sala, assistent: “Venc de Mallorca, d’Andratx, i és es primer pic que venc aquí a sa festa de Gràcia, de Sa Pobla i per veure un poc com fan aquí ses torrades. Molt d’ambient, molta gent, no m’ho esperava amb tant d’ambient mallorquí”
Anna Via, assistent: “Jo recordo anys enrere que potser havia menjat coses que feien ells aquí directament, aquest any hem decidit portar carn des de casa i les graelles i tot plegat. L’ambient que hi ha per exemple, estar pel carrer, que hi hagi bastanta gent, la música, trobo que és una bona festa”.

Com a grans centres, la plaça de la Virreina amb els balls i cants mallorquins dels grups Arreu, Xeremiers de Mallorca i Es Revetlers. I la plaça del Raspall, on tenen lloc els foguerons independentistes.

Un any després de la creació de la Federació dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia i amb una nova entitat adherida, el cargol Graciós, la unió ha hagut de fer front a unes normes de seguretat més estrictes imposades per l’Administració. El districte defensa la seva necessitat i les entitats, per la seva banda, critiquen la precipitació i unes mesures que no tenen en compte l’especificitat de les festes populars.

Isabel Muntané, cap de Territori del districte de Gràcia: “Ha sigut una aplicació de la normativa que el que fa és mantenir la festa i millorar la seguretat. I el que és claríssim és que l’objectiu és que les festes puguin continuar. tot i que hi hagi una determinada normativa”.

Arnau Solaní, president Coordinadora Colles de Cultura Popular de Gràcia: “Si hi ha una normativa de seguretat el que ha de fer l’Administració. i en aquest cas l’Ajuntament. és vetllar perquè es compleixi, per tant, si ha de posar més efectius, n’ha de posar, no ha de dir ‘no, no, com que no en posem, doncs traiem Foguerons’, no, és al contrari”.

Arribats finalment a un acord, l’aplicació a la normativa europea i a la llei d’espectacles de 2010 de la Generalitat ha comportat mesures com la reducció del nombre i mida dels foguerons i un pla més específic d’autoprotecció, sortides d’evacuació, punts d’aigua i ubicació dels serveis de bombers i ambulàncies.

Finalment, la festa no s’ha vist desvirtuada i ja hi ha qui ja parla de la festa major d’hivern, i és que els foguerons apleguen cada any més persones i esdevenen un punt de trobada dels mallorquins de Barcelona a Gràcia.

Informen: Irina Gimeno i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.