Els aparadors de Lluís Barrillón van donar nom a la Fonda dels Ninots

 
00:00
Dimarts, 28 Juny, 2016

 

Al número 32 actual del carrer Gran de Gràcia hi havia la Fonda de la Unión. Però aviat va ser anomenada la Fonda dels Ninots. Lluís Barrillón, qui va acabar sent-ne propietari, tenia un costum que li va donar el nom popular a l'establiment. Guarnia els aparadors de la fonda amb figures efímeres.

JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia: “Feia aparadors, en diorames, de coses de tradició, de la cultura, de personatges, que van agradar molt als graciencs i als de fora. Aquí venien una corrua de gent a veure totes les creacions del Barrillón.”

En aquella època encara no es preocupaven per l'estètica dels aparadors. Però ell va creure que s’hi havia de posar una altra cosa que els mers plats del dia.

JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia: “Un diorama que fa dedicat al propietari dels Quatre Gats. Llavors explica aquí com està fet el propìetari dels quatre gats, amb pastanaga, amb carabassó, amb mongeta tendra...”

Sempre fetes a base de verdures i tubercles, eren obres que duraven un temps limitat. Va començar amb figures senzilles i en homenatge a alguns personatges, també a tradicions. I va acabar fent representacions de grans dimensions.

JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia: “Ell va començar a recollir des del Don Juan Tenorio, al Calvari, les Caramelles... és una persona que va tindre molt present que la cultura popular era una atracció que aportava la gent a la seva fonda a veure aquelles creacions.”

De fet, Lluís Barrillón va convertir la Unión en un nucli molt important de la vida cultural del barri entre l’última dècada del segle XIX i les primeres del segle XX, gràcies a aquells famosos ninots i per les trobades artístiques que es feien al pati interior de la fonda.

Informen: Neus Valls / Aitana Molina

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.