‘El Park Güell i els seus orígens, 1894-1926’, revela documents inèdits de l’obra de Gaudí

 
00:00
Dimarts, 14 Gener, 2020

Els hereus d’Eusebi Güell van oferir el parc al rei Alfons XIII perquè fos el palau reial de Barcelona però el monarca va preferir el Palau de Pedralbes. Aquests i altres fets es revelen en aquest llibre, escrit a quatre mans i fruit de 10 anys d’investigació. Les autores del monogràfic han estudiat la finca des del primer plànol, que data del 1822.

Mireia Freixa i Mar Leniz, autores
“Hem tornat a les fonts originals, o sigui, en lloc de mirar estudis anteriors, que també els hem mirat, anar a les fonts originals, que són els documents de l’època que estan signats, tenen una data.”

“Veure el Gaudí que treballa en feines a vegades menors com és urbanitzar un carrer o com és dibuixar una parcel·la, que és un altre Gaudí inèdit, no és el Gaudí de La Pedrera.”

Contràriament al que s’ha repetit centenars de vegades, l’obra de Gaudí no estava pensada com una ciutat jardí britànica sinó com un parc urbanitzat. Si bé s’hi van projectar una seixantena de parcel·les només es van acabar alçant dues cases. Però amb el temps, el projecte es va repensar:

Mireia Freixa i Mar Leniz, autores
“A poc a poc hem anat veient que les festes tenien molt de protagonisme, aquí, vol dir que realment va ser una finestra per la qual Güell va voler donar la seva imatge de mecenes. La ciutat s’hi va integrar llavors per exemple les festes de sardanes, s’hi van filmar pel·lícules…”

El 1906, s’hi va celebrar la Garden Party, la festa del Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana. I el 1916, la festa d’Unitat Catalana, amb un gran àpat per a 5.000 persones que la premsa del moment va definir com el Banquete Monstruo.

Informen: Júlia Pujol i Aitana Molina

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.