El joc de pilota crea conflictes a la plaça de la Vila i del Diamant

 
00:00
Dijous, 5 Juny, 2014

Notícies relacionades:

Les places són espais públics on hi conviuen al llarg del dia moltes persones i activitats diverses. Els conflictes sobre l’ús de l’espai hi són habituals. Veïns i comerciants de Gràcia fa anys que reivindiquen un ús limitat de les pilotes, un conflicte que ha revifat els últims dies.

Àngela Fernández, veïna plaça del Diamant: “Les vegades que passo per aquí, he rebut més d’una vegada un cop de pilota, en algun ocasió, bastant fort. De fet, s’han donat casos...el trencament de vidres d’un aparador, van caure testos, etc”.
Josep Maria Contel, veí plaça del Diamant: “Hem de jugar a una tolerància compartida. És un espai públic, l’espai públic és per fer de tot, no és privat de ningú, llavors, tothom pot fer les seves coses, però també a l’hora de fer-les, s’han de fer procurant que el mal que facin, no sigui a vegades massa fort”.

L’ordenança municipal de convivència de Barcelona del 2005 permet la pràctica de jocs de pilotes a l’espai públic, sempre que es respectin els altres usos de l’espai. La guàrdia urbana intervé sobretot si es tracta d’una pilota de cuir i els infants són grans.

Walter Secco, Xocolata Pirineus: “Cada tarde hay niños jugando a la pelota, cada tarde vienen los urbanos, se para el juego, se van los urbanos, se reanuda el juego, esto es así”.
Berta Clemente, consellera Seguretat de Gràcia: “Hi ha gent que es pot queixar, com a vegades ens ha passat, que alguna mare o pare ha estat jugant amb el seu infant petit i aquet ha rebut un cop de pilota i òbviament s’han enfadat i han vingut a queixar-se. I jo sempre els dic el mateix: ‘És un espai públic, nosaltres hem de garantir que hi hagi una convivència, però des del punt de vista de la mediació comunitària, intentant que les prohibicions siguin les mínimes”.

És habitual durant les tardes, i el cap de setmana, veure grups jugant a la pilota. Un dels punts conflictius, es la plaça de la Vila, tot i que l’opinió no és unànime, els comerciants van presentar queixes al districte de Gràcia.

Jordi Llobet, quiosc de la plaça de la Vila: “Afecta a tothom que vol passar per la plaça, perquè hi ha gent gran que no s’atreveix a travessar la plaça quan estan jugant a la pilota. I a mi sí que m’afecta, perquè jo rebo una quantitat de ‘pilotassos’ impresionant. Vam fer una queixa a l’Ajuntament, amb la signatura de tots els comerciants de la plaça, va servir perquè durant una setmana, quinze dies vigilessin una mica més, ens van dir que posarien uns ‘letreros’ de prohibit jugar a pilota i res de res”.

L’altre punt problemàtic, és la plaça del Diamant on les entrades del refugi s’utilitzen de porteries. El consistori va començar fa un any una mesura a Gràcia i Ciutat Vella. Va donar pilotes d’escuma a dos comerços de Diamant, per tal d’intentar-ne promocionar l’ús. Aquest any volen repetir una mesura, que és insuficient segons alguns.

Walter Secco, Xocolata Pirineus: “Mientras está la pelota y los chicos vienen y la cambian por la de cuero o la piden y nosotros la dejamos a cambio de alguna prenda para que luego nos la devuelvan, funciona. El tema es cuando se juega a la pelota con pelotas duras, pesadas y juegan niños más grandes”.

Fa unes setmanes, l’organització Arran Gràcia va organitzar un torneig de futbol a la plaça de la Vila sota el títol ‘Desobeïm l’Absurd’.

Bàrbara, Arran Gràcia: “Aquestes terrasses que busquen el turista com a consumidor, ocupen l’espai públic, ocupen la plaça i acaben manant sobre quin és l’ús que se li dóna a aquesta plaça. És a dir, manen més les terrasses i els comerciants que no pas les veïnes que són qui fan ús de l’espai públic”.

Les veus crítiques amb l’ús de la pilota, són també conscients de la manca d’espais a Gràcia i de la proliferació de terrasses en un barri cada vegada més turístic. Des del Districte asseguren que el nou pla d’Usos incorporarà un tractament específic per les places que pretén evitar l’increment de nous establiments de restauració i oci.
Una altra de les mesures de l’Ajuntament va ser obrir els patis dels centres educatius fora d’hores escolars, però els horaris són molt limitats.

Informen: Irina Gimeno i Neus Valls

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.