El Centre Obert Heura obre un espai exclusiu per a dones sense llar

 
00:00
Dimarts, 10 Març, 2020

El Centre Obert Heura ha engegat, des de divendres passat, 6 de març, un nou espai d’atenció exclusiva a dones sense llar. El Centre ubicat a l’edifici de l’església dels Josepets, a l’avinguda República Argentina, 1, inicia el projecte ‘Divendres Lila’ que pretén oferir un espai segur a les dones que podran fer un ús exclusiu dels serveis de dutxes, higiene personal i rober de 16.30 h a 19.30 h. Aquest espai estarà obert a les necessitats i demandes d’aquestes dones que es troben en situació vulnerable. A Barcelona el col·lectiu de dones representa un 13% de les persones sense llar, segons la informació del Servei d'Inserció Social Medi Obert de l'Ajuntament de Barcelona (s’estimen 329 dones pernoctant al carrer actualment).

Tot i que el perfil majoritari de les persones ateses pel Centre Obert Heura és el d’home, l’entitat assegura que s’ha incrementat la demanda de serveis exclusius per a dones en situació de sense llar. En concret, aquest col·lectiu ha augmentat un 60% en només 10 anys a la ciutat. Des d’Heura han observat que les dones, en haver de compartir els mateixos espais d'higiene que una població majoritàriament masculina, i tenir unes necessitats diferents, se senten incòmodes per manca d'espais d'intimitat, per això consideren que arribaven poques a l’equipament.

Des de l’entitat esperen que el ‘Divendres Lila’ serveixi per donar una resposta a aquestes dones que pateixen una doble vulnerabilitat: per trobar-se en una situació d'exclusió residencial, i pel fet de ser dones i patir situacions de violència, agressions i maltractaments. L'entitat vol crear així un espai que creixi, tant en persones ateses com en serveis i que es generi tenint en compte les necessitats de les dones que hi accedeixen.

Jara García, directora Centre Obert Heura
“La idea és poder tener zonas privadas que esto es lo que no sueles tener cuando vives en la calle, una zona en la que tu puedas des de hacerte las uñas, quitarte un pelo de la cara o poder contar algo íntimo que te va a ayudar a soltar para seguir adelante.”

Marta Segovia, voluntària Centre Obert Heura
“S’ha de tenir en compte que és una minoria, perquè no hi ha tantes dones al carrer, però que tot i així les condicions amb les quals arriben al carrer són molt pitjors que les dels homes i per això, trobem molt necessari donar-los un espai en què puguem escoltar què estan passant i com nosaltres, des d’un centre podem ajudar.”

Informen: Aitana Molina i Júlia Pujol

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.