El Centre Creatiu Diógenes organitza un Fandango

 
00:00
Diumenge, 2 Setembre, 2012

Arriba setembre i tornen les activitats culturals a Gràcia després d'uns dies tranquils de finals d'agost. Diumenge el Centre Creatiu Diógenes va organitzar un fandango, una festa musical de la província mexicana de Veracruz. El grup Mono Blanco va ser l'encarregat de posar so a la vetllada.

Rosi Morales, directora Espai Creatiu Diógenes: "Son los que en los años setenta recuperaron la tradición del ‘Son Jarocho' en Méjico, una música tradicional del estado de Veracruz i la han difundido mucho entre los jóvenes. Ahora podemos ver que de la comunidad de mejicanos que viven en Barcelona, hay quince o veinte jóvenes que traen su jarana, su guitarra".

A partir de les sis de la tarda, un nombrós grup de persones va acudir al concert per gaudir de la música i dels Tamales, un plat típic mexicà fet amb blat de moro. En un fandango es combina la música, el ball, el vers, el contrapunteig i la improvisació. De fet, no actua només el grup convidat, sinó d'altres persones i músics s'afegeixen a ballar, cantar o a tocar els seus instruments. La música i el ball es realitzen damunt una tarima, que serveix alhora de caixa de percussió.

Gilberto Gutiérrez, membre de ‘Mono Blanco': "Alrededor de esta tarima se reúnen los músicos, la gente que quiere tocar y la gente que quiere bailar y cantar. Entonces se hace una convivencia como vemos aquí, multigeneracional. Para nosotros es lo interesante de esta tradición que promueve este tipo de convivencia que la vida moderna despromueve"

El mateix diumenge es va inaugurar una exposició del jove artista mexicà Esteban Fuentes, que amb només 17 anys ja ha exposat a Europa en més d'una ocasió. Els animals dissecats, que veia des de petit al taller del seu avi taxidermista, són els protagonistes de la seva obra, en la que hi ha una forta presència de les seves arrels.

Esteban Fuentes, artista: "Reflejar los colores y la luz que se ve en nuestras fiestas y, por ejemplo, lo tradicional de un charro o de un gallo de pelea o las aves que son representantes de la libertad para mí y al mismo tiempo son ‘El canto de mi Méjico', como se llama la exposición"

El centre creatiu Diógenes treballa l'intercanvi entre cultures i vol ser també un espai obert per als artistes de Gràcia. L'espai compleix aquesta tardor dos anys i ho celebrarà el dia 6 d'octubre amb una exposició col•lectiva i concerts realitzats per col•laboradors del centre. La festa comptarà també amb menjar tradicional de diferents llocs del món.

Informa: Irina Gimeno

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.