A la zona dels Penitents es practicaven exorcismes

 
00:00
Dimarts, 3 Maig, 2016

 
Cap a mitjan segle XIX, els terrenys muntanyosos de la zona de Can Gomis i Mas Falcó estaven plens de coves on eremites fidels vivien en retir i austeritat. Allò va fer que la gent li donés al barri el nom de Penitents. Un d’aquells eremites era el pare Francesc Palau. Vivia en una de les coves i el 1854 va comprar part d’aquelles terres.

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia: “Va construir una ermita a dalt, que era pels capellans. Aquí a baix a on som ara, aquí era la zona destinada a les monges.”

Aquest edifici, on resideix una comunitat de Carmelites Descalces Missioneres, havia estat l’ermita de la Santa Creu de Vallcarca fins a 1940, quan va ser enderrocada. Allà el pare Palau, tot i que no tothom ho sap, hi feia exorcismes. Aquestes roques són el que queda ara de l’ermita i que van ser testimoni d’aquells rituals.

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia: “Aquest tema dels exorcismes li va costar alguna que altra reprimenda perquè ho feien massivament, aquí arribaven carros i carretons i transports especialment pel tema dels exorcismes.”

Un altre mossèn dedicat als exorcismes va comprar aquells terrenys per vint-i-una mil pessetes, després que morís el pare Palau. Aquest mossèn era Jacint Verdaguer, el 1891.

CARME CRISTIÀ, Taller d’Història de Gràcia: “Tota aquesta finca és venuda en subhasta pública i Mossèn Cinto Verdaguer, que era un fervent seguidor del pare Palau i també era exorcista, va pensar que era una pena que es perdés això.”

Aquí, on havia estat la zona destinada per les monges i que actualment també és de la comunitat de germanes Carmelites, queda constància del pas de Jacint Verdaguer amb una de les rajoles del Via Crucis.

Informen: Neus Valls / Aitana Molina

Afegeix un nou comentari

Filtered HTML

  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Etiquetes HTML permeses: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Plain text

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les adreces de pàgines web i de correu electrònic es tornen automàticament en enllaços.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.